Kırmızı renkli kumsalı dillere destan körfezi ile Hisarönü.İki asır önce kadın hastalıklarının tedavi merkezi Hisarönü, günümüzde astım ve kalp problemi olanların şifa merkezi. Balığı bol, denizi temiz, kırmızı renkli kumsallı, uzun plajı ile gün batımının boyadığı körfez bir tür yeryüzü cenneti...Bir yanda kent görünümlü Marmaris'te sürekli değişen ziyaretçilerin yarattığı, alışveriş, ulaşım, eğlence, karmaşası, diğer yanda merkeze çok yakın olmasına rağmen sakin, sessiz, ılık esintili atmosferine teslim tertemiz bir deniz. Durumu çok önceden fark eden İtalyanların hatta kampçıların tercih ettiği Hisarönü'ne Körfezine gidiyoruz. Marmaris ilçesine bağlı Hisarönü Köyü pırıl pırıl bir denize sahip. Bir tarafında Datça'ya giden Reşadiye Yarımadası diğer tarafında Orhaniye, Selimiye üzerinden ulaşılan Bozburun yolu arasında bulunuyor. Köy sahilden içerde kurulmuş. Kıyı kesiminde ise pansiyon, kamp alanları, günübirlik ziyaretçilerin mola yerleri ve turistik konaklama merkezleri yer alıyor. Hisarönü balıkların yumurta bıraktığı bir koy. Körfezin biraz rüzgar alan suları mercan, barbunya, levrek, çipura, karagöz, lahos, sinarit ve trança türlerine ev sahipliği yapıyor. Köy halkı ise yörenin özelliklerini değerlendirerek balıkçılık, balcılık ve turizm ile uğraşıyor. Deniz sadece temiz olmakla kalmıyor, özellikle sabah saatlerinde havuzu andıracak kadar durgun olup, sandalla, botla dolaşmaya, kürek sesi dinlemeye imkan veriyor. Öğleden sonraları başlayan esinti ise denizin hafifçe dalgalanmasına neden oluyor. Fakat dalgalar diğer koylarda görülenin aksine sahilin kirlenmesine sebep olacak atıklar getirmiyor. Körfez aynı zamanda ziyaretçilerine şölen gibi büyüleyici bir gün batımı yaşatıyor. Güneş ufuk hattına yaklaşmaya başladığı saatlerde körfezi bir renk cümbüşü kaplıyor. Gökyüzü ve deniz aynı anda kırmızıya boyanıyor, manzaranın ilginç yanı kumsalda bu renk armonisine katılıyor. Hisarönü Körfezinin özelliği 300 metreyi bulan sahili boyunca uzanan iri taneli, kırmızı renkli kumlardan oluşması. Bu kum yapısı sığ denizin dibinde de varlığını 15-20 metre sürdürürken ortaya aşırı bir kırmızılık çıkıyor. İki asır önceki tedavi merkezi Rutubetsiz, insanı bunaltmayan esintili iklimi ile bölge oldum olası romatizma ve astım hastalarının dikkatini çekmiş. 2000 yıl önce bölge kadın hastalıklarının tedavi merkezi olarak işlev görmüş. Sulak bir araziye sahip olan "Pazarlık" adlı yerleşim yerinde bu amaçla çok sayıda tedavi merkezi kurulmuş. Bugün bile ameliyat sonrası nekahet dönemi için Hisarönü'nün ideal bir enerji toplama ve dinlenme yeri olduğu belirtiliyor. Günümüzde ziyaretciler hem tatil yapıyor, hem dinleniyor ama Dünyada sayılı yerlerde bulunan yepyeni bir tedavi şekli ile Hisarönü kendinden farklı bahsettiriyor.Marmaris Resort Hisarönü KoyuTel: 0(252)467 01 10 - 467 01 28.
Çevrede Ne var, Ne yok Sahilden kiralanan tekneler ile Emel Sayın Koyuna, Kartal Koyuna, Bencik koyuna, Tavşan Adasına farklı yerlerde denize girmek için gidenler bir başka tur da ise Dişlice ve Kamelya Adalarını dolaşıyorlar. Kara yolunu tercih edenlerin gezi durakları arasında, Keçi Bükü, Orhaniye'nin ünlü Kızkumu sahili, Selimiye, köye ismini veren kale ve duvarlar, Pazarlık mevkiindeki antik tiyatro, kent kalıntıları, Turgut Köyü, Şelale mevki, Bayırköy anıt ağaçları görülen yerler arasında bulunuyor.
Hisarönüne nasıl gidilir
Dalaman Hava alanına uçakla veya Marmaris'e otobüsle gelenler Hisarönü Körfezine Orhaniye, Bozburun'a sefer yapan minibüslerle ulaşabilirler. Özel araçlarıyla yola devam edenler Marmaris'ten çıkışla, yol genişletme çalışmalarıyla genişletilen, bazı bölümleri yeniden yapılan bir güzergahla rahat bir yolculuk yapabilirler. Marmaris'ten Datça yönüne 22 km sonra sola sapılarak Hisarönü Körfezine ve köyüne ulaşabilirsiniz. Çam ağaçları ve baharda yoğun kır çiçekleri ile kaplı alanda en yakın akaryakıt istasyonu Keçibükü marina içi kıyıda bulunuyor.(shell) . Bölge Marmaris çıkışlı jeep safari yolcularının da Orhaniye öncesi geçiş güzergahı üzerinde bulunuyor. Hisarönü Koyu sörf tutkunları için de elverişli ve emniyetli sayılıyor.
Hisarönünde ne yenir
Bölge de alınabilecekler arasında Marmaris'in ünlü çam balı, yörede yetişen defne, kekik, adaçayı, gibi bazı yapraklar bulunuyor. Otellerin restoranları konuklarına açık büfeleri ile zengin çeşitler sunarken Körfez manzaralı, ızgara dumanları arasında cazip olduğu kadar imrendirici ortamlar iştah açıyor. Sahilde bulunan pansiyon motel, kamp alanlarında kalanlar için ekonomik, oldukça keyifli ortamlar, mütevazı seçenekler ve sahil bar bulunuyor.Hisarönü yolu üzeri Aspıran Mevkiinde hizmet veren Pınar yanı Türkel Restoran dağ kekikli tandırı, yörük ayranı, pide çeşitleri, köy kahvaltısı, tavuk, balık, deniz ürünleri beğeniliyor. Yol üzeri bir çok gözlemeci, kır lokantası, oto-duşlu mola yeri yer alıyor. Orhaniye Sahili bir başka alternatif olurken, gün içinde tekne turlarına katılanlara teknede mangal sefası yapılıyor. Turistik, restoran tipi olmayan balık türleri veya tavuklar ızgarada pişirilip salata, makarna, karpuzdan dan oluşan bir mönü ile sunuluyor.Hisarönü Beş yıldızlı Marmaris Resort otelde konaklayanlar ise, marifetli aşçılar tarafından hazırlanan hem damağa, hem göze hitap eden açık büfelerde çeşit zenginliği içinde yiyeceklerini seçebiliyorlar. Salatalar, soğuklar, sıcaklar, tatlılar, ekmekler, içecekler için ayrı ayrı kurulan büfelerde sıra beklememek için çeşitlerde tekrarlar sağlanmış.
Hisarönünde konaklayabileceğiniz otel, motel, pansiyon ve apartlar; Hisarönü Marmaris Resort Hisarönü Koyu sahilinde ise ultra oteller sınıfında sayılan beş yıldızlı 320 odalı Hisarönü Marmaris Resort yer alıyor. Otel; Dünyada çok ender bulunan yunus balıkları ile tedavi şekli uygulamasıyla dünyanın her tarafından konuk çekiyor. Tedavi için gelenleri ayrı ünitedelerde ağırlıyor. Tatil ve dinlenme amaçlı gelen konuklara geniş bir alana yayılmış olan bölümlerde her türlü su sporlarını yapma, hocalar eşliğinde öğrenme ve malzeme edinme imkanı buluyorlar. Akşam yemeği sonrası skeçler, gösterilerle hergün değişik animasyonlar düzenleniyor. Spor sahaları, su kaykayları, çocuklar için el becerilerini geliştirme, hoş vakit geçirtmek için çeşitli hobiler edinebiliyorlar, saçlarına değişik modeller uyguluyorlar. Açık ve kapalı Restoranın çeşitli salonlarında kurulu büfelerinde çeşit zenginliği sunuluyor. TV salonu, 3 snackbar, 3 kafe, bir anfitiyatro, disko, dükkanlar, dört havuz sauna, fitness salonu, türk hamamı gibi ünitelerden yararlanan konuklar, masa tenisi, dartl oyunu, aerobik, okçuluk, minyatür futbol, plaj voleybolu, kano, dağ bisikleti yapabiliyor. Marmaris Resort Otel modern mimarisi ile dikkat çeken yüksek kapasiteli toplantı, seminer salonlarıyla yılboyu kongre turizmine de imkan tanıyor.Marmaris Resort Delphinpark Hisaronu KoyuTel: 0(252) - 467 01 10 - Faks :0(252)467 01 28 .Hisarönü Körfezi sahiline sıralı bir çok tesis ve kamp alanı bulunuyor.Hisarönü koyu içinde Golden Key Motel:Tel no:0(252) 466 61 60 Denize 250 metre uzaklıktaki Aybay Apart pansiyon da, iki yataklı, ekonomik fiyatlı, banyolu odalara sahip. Rezervasyon için Aynur Aybay ile kontak kurulabilir.Tel no: 0(252 ) 466 60 10Körfezde Uçpa Otel, Kamelya Motel, Baba Kamil Motel, Asuhan Motel, Gelincik Pansiyon, Melba Pansiyon ile Sargın, Angora, Evcan, Hisar gibi kamp alanları bulunuyor. Okaliptus, günlük ve çeşitli ağaçlarla kaplı kamp alanlarında ağaç gölgesine çadır kurabilir veya karavanla tatil yaparken kuş ve yoğun ağustos böceği sesleri arasında dinlenebilir, belki de yıllardır yapmadığınız şekilde tulumbadan su çekebilirsiniz.
No comments:
Post a Comment