Wednesday, December 3, 2008

Alaçatı Tatil Rehberi


14. yüzyıla dayanan bir tarihi olan Alaçatı, 1900’lerin başlarında kurulan üzüm işleme ve sarap fabrikalarıyla tanındı. Aynı zamanda kendine özgü taş evleriyle ünlü olan Alaçatı’da, su anda butik otel ve restoran olarak hizmet veren tamamen restore edilmis eski Rum evleri ve değirmenler benzersiz bir atmosfer olusturuyor. Alaçatı, doğal jeolojik yapılı koyları, serin sokaklari ve huzur veren ortamıyla fark arayanlar için keyifli bir alternatif. Alaçatı’ya asil ününü getiren ise, sörf tutkunları için vazgeçilmez olan kristal parlaklığındaki denizi ve sahili oldu. Dünyanin dört bir yanından sörf tutkunlari her yıl Alaçatı’ya akmaya devam ediyor. Dünyanın en iyi 10 sörf plajından birine sahip olan Alaçatı, aynı zamanda bir çok sörf okuluna da sahip.
GEZİLECEK YERLERYEL DEĞİRMENLERİ:
İzmir- Çeşme otobanında hızla ilerlerken birden gözünüze Yeldeğirmenleri takılır. “Bu değirmenlerin en önemli özelliği un öğütmektir”. Ardından taş binaları, çıplak tahta kollarıyla eski ve yorgun değirmenlerin sizi bir rüzgâr ülkesine çağırdığını fark edersiniz. Bütün bunlara bir de denizin tuzlu ve serin kokusunun eklendiğini duyarsanız; Alaçatı'ya geldiniz demektir.
RÜZGAR GÜLLERİ:
Alaçatı Türkiye'nin ilk Rüzgâr Enerji santrali bulunmaktadır. Bu türbinler tarafından, bölgenin önemli rüzgâr gücü elektrik enerjisine dönüştürülmektedir. Rüzgârın hızı saniyede 3,5 – 4 metreye erişince ve kanatların dönüş hızı dakikada 29 tur olunca türbinler elektrik üretmeye baslar. Türbin kanatlarının eğimi 0 ila 90 derece arasında sürekli ayarlanmak suretiyle, rüzgârın hızı değişse de dönüş hızı ve enerji üretimi sabit kalır. Rüzgârdan maksimum verimi almak için türbinler sürekli olarak rüzgâra doğru dönerler. Rüzgârın ortalama hızı saniyede 25 metreyi geçince türbinler otomatik olarak durur. Ortalama rüzgâr hızı saniyede 25 metrenin altına düşünce tekrar üretime başlar. Kuleler paslanmaz çelikten yapılmış ve özel bir kaplama ile korunmuştur. Yükseklikleri 45 metredir. Kulelerin alt çapı 3 metredir. Üst çapı ise 2 metredir.
DAMLA SAKIZI AĞAÇLARI:
Bunlar, dünyada ender bulunan bir bitkidir. Ve bu ağaçlar Türkiye'de yalnız Alaçatı Belediyesi'nin korumasında ve 300'ün üzerinde bulunmaktadır. Ayrıca Damla sakızından çok yönlü yararlanılmaktadır. Bu ağaçlardan lezzetli aromasıyla sakız reçeli ve eşsiz sakız rakısı yapılır. Eski Yunan doktorları, sakızdan kuduza, yılan sokmalarına, mide rahatsızlıklarına, bağırsak ve akciğer hastalıklarına karşı çeşitli ilaçlar yaparlardı. X. yüzyıldan sonra, sakızın ünü, Sakız Adası’nı aşarak yayılmış ve dünyada meşhur olmuştur. Alaçatı'da sakızlı dondurma yiyerek serinlemenin keyfine ise doyum olmaz. Alaçatı'da özel sakız yetiştirilen bahçeleri gezebilir, bu özgün yöre lezzetini dilediğinizce yaşayabilirsiniz.
ALAÇATI''DA SURF:
Dünyanın en iyi surf merkezi olarak bilinen Alaçatı Surf Merkezi, her gün gençlerin akınına uğruyor. Her hafta çeşitli etkinlikler ve yarışların düzenlendiği plajda gençler hem güneşlenip denizin tadını çıkarıyor, hem de eğleniyor. Surf öğrenmek isteyenlere de ders veriliyor. Bu dersler sonunda tur atabilecek kadar surf öğrenilebiliyor. Plajda yer alan dükkânlarda ise surf için gerekli her türlü malzemeyi bulmak mümkündür. Alaçatı koyu, Ege kıyılarında yer alan pek çok koydan biri ama iki önemli özelliği onu windsurf yapanların cenneti haline getirmiş. Biri, hiç dinmeyen rüzgârı. Diğeri, denizin kıyıdan altmış-seksen metreye kadar bir buçuk metreyi geçmeyen derinliği.

ULAŞIMI NASIL

Alaçatı'ya İzmir'den otoyolla 30 dakikada ulaşabilirsiniz. Ayrıca İzmir- Çeşme otobüsleri Alaçatı'dan geçerler. (Çeşme Seyahat Tel: 0-232–7168299). İzmir Havalimanına 90 km uzaklıkta olan Alaçatı'ya ulaşım İzmir Üçkuyular üzerinden şehre girmeden çok kolaydır. Alaçatı'dan surf plajına, Ilıca'ya ve Çeşme'ye dolmuş seferleri vardır. Alaçatı'nın çevre yerleşimlere bağlantısını sağlayan yol Çeşme İzmir yoludur.

NE YENİR

Alaçatı'da istediğiniz her şeyi yiyebileceğiniz sayısız restoranlar bulunuyor. Özellikle akşam saatlerinde şenlenmeye başlayan Alaçatı sokaklarında, kendinize bir restoran arayabilirsiniz. Vitrinlerde onlarca çeşit mezelerin arasından seçim yapmakta zorlanabilirsiniz. Genel olarak Alaçatı'da masalarda favori yiyecek deniz ürünleri ve balık. Mevsimine göre hangi balık varsa mönülerde o yer alırken, genel olarak mercan yörede en çok tüketilen balık. Yine kırmızı barbun ve deniz levreği yörenin kendine has balıklarını oluşturuyorlar. Hızlı yemekten yanaysanız, gidilen yöreye göre isim değiştiren bir sandviç çeşidi olan Kumru’yu bir de burada yemelisiniz.

No comments:

Post a Comment